Træning med vægtvest!

Skrevet af: Ali Hayat, indehaver TacOut

Disclaimer: De anførte tips i denne tråd er helt for egen regning dvs. de er baseret på min egen personlige erfaring - tag altid kontakt til en sundhedsfaglig person inden du kaster dig ud i ny og avanceret form for træning, hvilket træning med vægtvest kan være for nogen. Med andre ord, jeg fralægger mig ethvert ansvar for skader og ømme knæ ;-)

Denne ”post” handler ikke om træningsøvelser, men om ting man bør tænke på inden man kaster sig ud i træning med vægtveste i disse COVID-19 tider, hvor de lokale centre og Crossfit ”boxe” holder lukket. At træne og løbe med vægtvest giver mening for rigtig mange, men man skal tænke sig om inden man går fra 0-til-100.

Det at tage vesten på kan i sig selv være nok til at selv den meste top-tunede atlet bliver udfordret og får pulsen op. Nybegyndere og andre, som måske er i gruppen letøvede til "novicer" bør tage det helt roligt og mærke efter, hvordan kroppen reagerer fordi træning med vægtvest er ganske enkelt noget andet.

Personligt løber jeg ”kun” med de lette plader, som sammen med vesten svarer til ca. 6 kg. Som mange andre kan jeg sagtens tage de ekstra kilo, men jeg ved af erfaring, at det går lige i skelettet, hvis jeg propper de tunge 9,5 kg’s plader i vesten.

Jeg bruger primært vægtvesten til løbetræning, og det er oftest små 5-6 km pr. gang – faktisk siger folk, der er klogere end mig, at man næppe bør løbe mere end det. Jeg løber på en blanding af asfalt og grusstier og det sidste er nok værd at huske, da det kan være hårdt for knæ og led de første par gange.

Husk ”smerte er ikke svaghed, som forlader din krop” – nej det er tværtimod din krop som siger stop!

Hvilken vest skal jeg så vælge?
Jeg er nok lidt forudindtaget i forhold til valget af vægtvest, da jeg forhandler nogle bestemte brands, men pt. løber jeg med 5.11 Tactical TacTec vesten som de fleste nok kender fra Crossfit games. Vesten er for mange nærmest identisk med selve konceptet vægtvest. Jeg har også trænet med Tardigrade Tacticals OCR vest, som også er et solidt kvalitetsprodukt. Når alt kommer til alt så er det et spørgsmål om smag. Det er lidt som at sammenligne en Mercedes med en BMW. Begge dele er gode, men der er altså en forskel (også i prisen).

5.11 vesten er perfekt til dem, som skal i gang med træning og måske ikke har prøvet at træne med vest. Det er en solid allround vest. Vi sælger dem uden plader, men forhandler gode plader fra BOXLIFE Gear og Tardigrade Fitness.

Tardigrade Higgs OCR vesten er skabt til dem, som er rutinerede, og som ønsker lokalt danskproduceret og designet grej, hvor man ikke går på kompromis med vestens funktionalitet.

Jamen, jeg har en vest...hvorfor skal jeg købe en ny? 

Jeg bliver ofte spurgt, kan jeg ikke bare bruge min udleverede vest fra eks. politiet eller forsvaret. Jo det kan man i princippet godt, særligt hvis man er ”train as you fight typen”. Jeg vil dog mene, at det er en dårlig ide at anvende noget, som er designet og udleveret til tjenestebrug til semi-private formål. Desuden er de keramiske plader ikke nødvendigvis særligt tunge sammenlignet med ”træningsplader”. Man kan sagtens proppe tunge plader i en letvest, men har man virkeligt lyst til det, da den efter ganske få træningspas kommer til at hørme (mere end den allerede gør).

Det kan i sidste ende også skabe noget bøvl for den enkelte, hvis vesten nu skulle blive ødelagt eller væk!

No-name vægtveste fra AliBaba og eBay kan sikkert bruges i en snæver vending, men de falder typisk fra hinanden efter noget tid. Man får hvad man betaler for. Selvom de har ”looket” er det ikke professionelt grej og oftest kun egnet til AirSoft.

Når du køber plader, så sørg for, at de enten er lakerede eller på anden vis behandlede. Der er flere forhandlere, som sælger rå metal plader, som jeg under ingen omstændigheder kan anbefale. Rå ulakerede plader har en tendens til at ruste i det fugtige miljø en vægtvest nu engang skaber.

Fugt, salt, ”stof” og metal er altså ikke verdens bedste kombination, da det kan ødelægge vesten.

Pas på din vægtvest!
Mange boxe giver medlemmerne mulighed for at lade deres vest blive hængende efter eksempelvis en ”Weight vest Wednesday” WOD. Jeg har set talrige brugere smide vesten op på en bøjle, hvorefter de lader den hænge til ugen efter. Dette er som udgangspunkt en skidt ide, da man lægger unødigt pres på konstruktionen. Det rigtige at gøre er at lade vesten lufttørre på et gulv som vist nedenfor.

  

Lad vesten få luft og tør den af med en fugtig klud, så skulle du nok få fjernet det værste sved.

Det også en ide, at lige lukke velcroen op engang imellem, så vesten kan få lidt luft, hvor pladerne er placeret. Lad os være ærlige det er møg besværligt at pille pladerne ind og ud.

DON’T BE A JERK: Lad være med at kaste eller smide vesten ned på gulvet i kådhed når du går i ”beast mode” og flår velcroen fra hinanden fordi du skal videre til næste øvelse ( du er ikke Bridges, som får en ny ;-)

Det er set, at pladerne kan forskubbe sig og det kan medføre skader på selve vesten. Selvom det er hårdføre taktiske produkter, så tåler de ikke direkte mishandling.

Når du køber en vægtvest hos TacOut skal du huske at justere pladerne selv.

5.11 Tactical har produceret en ganske fin video, som viser, hvordan man får vægten ind i vesten.
https://www.youtube.com/watch?v=XU8T0wly2sk